SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Perstorp Bälinge IK

Historik

Bälinge BoIK

1929 grundades Bälinge BoIK, då endast med ett lag som under de första åren endast spelade träningsmatcher. Detta var då en klubb som inte hade någon organiserad träning eller tränare, Utan då var det kompisgäng som samlades för att ha roligt som först sköt lite och sedan delade upp sig i två lag för att spela.

Många år senare förklarade Rolf Jansson Bälinge som en ”kamratklubb” vilket visar på att den gamla moralen i Bälinge levde kvar genom hela föreningens 83 år långa historia.

År 1946 var året då Bälinge började spela i Skåneserierna. Detta efter att det varit några års uppehåll då personer i föreningen gjorde militärtjänst. På den tiden var Bälinge mer förknippat med Örkelljunga då Bälinge spelade sina matcher där, men trotts detta har alltid fotbollskontakterna varit knutna till Perstorp.

Fram till 1979 då Bälinge fyllde 50 år kämpade seniorerna i div. 4 till 6. Från 1980 och framåt fortsatte Bälinge att kämpa i dessa serier förutom vissa år då de var nere i div. 7.

Minnesvärt för de sista åren i Bälinge BoIK borde inte vara om seniorfotbollen utan den satsning som gjordes för ungdomsfotbollen i Perstorp. Detta har gjort att vi har en bra grund att bygga vidare på i den nya föreningen där ungdomsfotbollen kommer vara en otroligt viktig del i föreningen. Alla ska ha rätt till den fantastiska gemenskap och kamratskap i sin barndom som ungdomsfotbollen ger.

Det finns många profiler som är värda att nämna. Med risk för att missa någon så ska alla som på ett eller annat sätt varit inblandade i Bälinge BoIK känna sig hedrade och tackade. Vissa namn bör ändå nämnas lite extra och skulle vilja nämna två stycken legendarer som alla vet vilka det är och som fortfarande är aktiva:

• Rolf Jansson eller Mr. Bälinge har gjort extremt mycket för klubben och kommer att fortsätta vara en tillgång för den nya föreningen.

• Thomas Andersson som har spelat över 1000 matcher i Bälinge och är fortfarande en tillgång till den nya klubben. Detta för att lära ut till ungdomar vad han lärt sig under sina 1000 matcher.


Nu år 2012 tar inte Bälinges historia slut utan den fortsätter precis som PSK:s historia gör fast detta under namnet Perstorp Bälinge IK. Det har funnits en viss rivalitet mellan klubbarna och Göte Ljungdahl sa en gång så här om rivalitet mellan PSK och Bälinge:

”Vi vill dock inte sticka under stol med att trotts allt upprätthåller en viss konkurrens. Men denna har säkerligen varit till gagn för oss båda. Det har stundom varit kamp. Men vi har alltid kämpat på ärliga grunder, och vi har framförallt aldrig använt oss av förgiftade pilar i vårt sätt att umgås.”

Som all annan historia är det viktigt att komma ihåg för att skapa en bättre framtid. Rivaliteten som en gång fanns lägger vi nu åt sidan för att skapa en stark förening med många medlemmar.

Mest spelade matcher inom Bälinge BoIK T.O.M 2009:

Thomas Andersson 1024
Jan Elmberg 735
Peter Åhlen 718
Dan Andersson 667
Bert Nilsson 665
Håkan Nilsson 661
Martin Ekman 650
Jonny Axelsson 640
Rolf Jansson 611
Tore Carlsson 605

Flest mål för Bälinge BoIK t.o.m år 2009:

Börje Nord 321
Håkan Rönnberg 304
Bert Nilsson 297
Tore Carlsson 255
Lars Nilsson 222
Jim Andersson 215
Tage Levin 199
Jarmo Kärki 188
Håkan Nilsson 184
Mikael Nygren 183


Perstorp SK

PSK bildades 1925 av ett gäng idrottsintresserade pojkar. Klubbens verksamhet har spänt över många verksamhetsområde; boxning, friidrott, gymnastik, gångsport, handboll, orientering, cykel och naturligtvis fotboll. Fotbollen har under alla åren varit den dominerande sporten.

Fotbollen i Perstorp började dock rulla tidigare än 1925 nämligen 1918. Det var dåvarande 14-åringen Viking Hansson, sedermera grundare av PSK och instiftare av utmärkelsen Årets junior, ett pris som fortfarande delas ut, som satte igång med 10 öre per man för att få vara med. En fotboll (av gummi!) inhandlades för 1:25 och av startkapitalet återstod därmed 2 kr 75 öre.

Sin första serieseger tog PSK 1930 då de klart vann den sk Algeserien med 19 poäng vilket var 6 mer än serietvåan Ödåkra IF.

En ny era inleddes med Göte Ljungdahl som ordförande och allsvenske Kalle Frank som tränare i början på 50-talet. Föreningen och träningen blev mer och mer organiserad. De verkligt stora framgångarna började med Stig "Goggo" Karlsson som tränare och med spelare som Krister Granbom, Sven-Göran Petersson, Leif Rubin, Uno Nilsson, Sven-Åke Jonasson, Åke Jönsson, Lennart Ekedahl och Lennart Sandin. Detta fina lag förlorade mot Åhus med 0-1 den 10 aug 1957. Därefter förlorade PSK inte på hemmaplan förrän div 2-premiären 1960! Sejouren i tvåan blev endast ettårig denna gång, men det skulle komma mera!

1969 blev ett härligt år för PSK. A-laget tog åter steget upp i näst högsta divisionen och juniorerna, med bl.a Björn Andersson (sedermera proffs och landslagsman), vann DM. Därefter följde tre år i tvåan med mellanåret (1971) som tidernas främsta med en andraplats efter Halmstad BK. PSK var allsvenska i 20 minuter då de var i ledning med 1-0 uppe i Halmstad! Åren innehöll härliga matcher med storpublik och motståndare som HIF, Halmstad, Trelleborg och IFK Malmö.

Under resten av 70-talet och början på 80-talet tillhörde PSK topplagen i div. 3 utan att lyckas komma tillbaka till eliten. Förnedringen var total 1994 då vi spelade i div 6. Dessbättre hade vi vid det tillfället en bra ungdomskull som blev A-lagsmogna så klättringen uppåt startade och resulterade i två uppflyttningar på två år. PSK startade damlag 1995 men fick sorgligt nog läggas i malpåse 2004 på grund av spelarbrist. Från 1998 låg herrarna i div 3 men åkte 2005 ur div.3.

År 2010 kom PSKs sista serieseger då man vann division 4 storstilat med PSK-legenden Dan Olofsson som tränare tillsammans med Peter Ahlberg.


Perstorp Bälinge Idrottsklubb

Perstorp Bälinge IK är en förening av dom båda Perstorpsklubbarna Bälinge BIK och Perstorps SK. Sammanslagningen skedde 1 januari 2012 och klubbens första ordförande heter Henrik Karlsson.

Se även artikel från HD 2016
https://www.hd.se/2016-06-14/tufft-for-gammal-storhet

 
Våra sponsorer